Interview – Experts over transkritische CO2-systemen

Steeds meer supermarkten stappen voor invriezen en koelen over op een transkritisch CO2-boostersysteem. Dit biedt veel voordelen, maar ook enkele uitdagingen. Twee experts – Rob Jans, eigenaar van projectmanagement- en adviesbureau Coolsultancy, en Jan Gerritsen, Manager R&D van installatie- en servicebedrijf Fri-Jado Retail B.V., bogen zich eind februari over een vijftal vragen over dit onderwerp.

Welke maatregelen kunnen het rendement van een transkritisch CO2-boosterkoel-vriessysteem boven +15°C omgevingstemperatuur verbeteren?
Rob Jans: „Koudebuffering (ten behoeve van vloeistofonderkoeling) kan tijdens de subkritische mode een verbetering opleveren van vijf tot tien procent. Uit ervaring uit het verleden (iceslurries) weten we echter dat de economische haalbaarheid weinig perspectief biedt. Verbetering van de flashgas-verwerking uit het vloeistofvat door parallelcompressie in plaats van de huidige smoorregelingen is een meer praktische mogelijkheid. In de literatuur kom je COP-verbeteringen van meer dan tien procent tegen. Het effect van olie op het systeemrendement wordt door de meeste partijen niet echt serieus genomen. Sommige gaskoelerleveranciers vermelden echter aanzienlijke toleranties op de capaciteit, afhankelijk van de aanwezige olieconcentratie. Dit verdient nadere aandacht.”

[…]

Tekst: Bas Roestenberg

Dit artikel is gepubliceerd in ‘RCC / Koude & Luchtbehandeling’ 108e jg nr. 04, april 2015, pag. 54-55

Klik hier om het gehele artikel in PDF-formaat te lezen